українська російська англійська
Уряд встановлює жорсткий контроль у сфері безпечності харчових продуктів
19.06.2013 | 12:27
ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Прем’єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що на засіданні Кабінету Міністрів 19 червня 2013 року буде обговорено законопроект, спрямований на вдосконалення системи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів, врегулювання відносин між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів і споживачами.

«Законопроект проходив широке обговорення. Проект пропонує систему безпеки харчових продуктів, по якій працюють країни, на які ми орієнтуємося в торговельних та політичних відносинах», - сказав Микола Азаров.

Він повідомив, що головний принцип нової системи – це запровадження на підприємствах харчової галузі системи самоконтролю. «Тобто, максимум відповідальності за безпеку та якість продуктів лягає на виробника», - наголосив Микола Азаров. Він підкреслив, що сьогодні вихід на світові ринки неможливий без впровадження такої системи безпеки на виробництві. Ця система контролю є обов’язковою у країнах ЄС, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, країнах Близького Сходу.

Крім того, відзначив Прем’єр-міністр, необхідно вдосконалити контрольні функції, сьогодні розпорошені між відомствами.

«Відомий фактор «колективної безвідповідальності», коли одні перевіряючі змінюють інших, а в результаті громадяни залишаються не захищеними від неякісної продукції. Тому з одного боку – ми будемо скорочувати  кількість перевірок. З іншого – встановлюємо   жорсткі вимоги до державних інспекторів за порушення порядку здійснення контролю», - підкреслив Микола Азаров.

У цілому, за його словами,  запровадження нової системи безпеки та якості харчових продуктів дозволить підвищити рівень захисту життя та здоров’я споживачів, сприятиме розширенню ринків збуту вітчизняної харчової продукції та підвищенню її конкурентоспроможності.

 

версія для друку