українська російська англійська
Володимир Лапа представив начальника Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області
19.02.2018 | 10:43
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

олова Держпродспоживслужби Володимир Лапа представив начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Віталія Паращенка трудовому колективу.

Володимир Лапа окреслив основні завдання, які стоять перед кожним головним управлінням Держпродспоживслужби на місцях та Службою в цілому. За його словами, всі повинні налаштовуватися на продуктивну роботу і на результат: «Час організаційних питань, встановлення та реформування закінчився. Зараз – час плідної роботи і конкретних досягнень».

Голова Держпродспоживслужби підкреслив, що перед керівництвом Служби в області стоять непрості виклики. Потрібно не лише забезпечити продуктивну роботу територіального органу, але й налагодити ефективний діалог з органами місцевого самоврядування, бізнесом та громадянами. Це дозволить не лише підвищити результативність, але й зміцнити рівень довіри до Держпродспоживслужби.

У цьому контексті, зауважив Володимир Лапа, значну роль грає кадрове забезпечення. За його словами, у зв'язку із кадровими змінами в Дніпропетровській Держпродспоживслужбі на районному рівні керівники працюють у статусі виконуючих обов’язки, що відбивається на ефективності роботи Служби в цілому. У зв’язку з цим він доручив новому керівництву приділити врегулюванню цього питання особливу увагу: «Прошу більш прискіпливо зайнятися комплектацією штабу кваліфікованим персоналом. Оголошуйте конкурси на вакантні посади в районах, широко інформуйте про це громадськість, долучайтеся до процесів підготовки молодих фахівців з майбутнім працевлаштуванням в Службі», - заявив Голова Держпродспоживслужби.

Окремо Володимир Лапа зупинився на питаннях фінансування Служби. За його словами, у поточному році на потреби Держпродспоживслужби виділені значні кошти, які потрібно ефективно використати та засвоїти. Він нагадав, що на 2018 рік на протиепізоотичні заходи в держбюджеті передбачено 687 млн грн.

«Держава реагує на виклики сьогодення, визначаючи біологічну безпеку України одним із пріоритетних завдань. У свою чергу завдання Держпродспоживслужби - гарантувати цю безпеку в рамках своїх повноважень», - заявив Володимир Лапа.

Однак, за його словами, відкритим залишається питання переходу на фінансування установ ветеринарної медицини з державного бюджету. У сучасних умовах утримання та функціонування ветеринарних лабораторій та лікарень, а також рівень оплати праці фахівців, які там працюють, перебувають на незадовільному рівні. Такий стан справ може призвести до суттєвих негативних наслідків, зокрема до неможливості проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт, що, у свою чергу, спричинить невчасне виявлення захворювань та поширення епізоотій. Він підкреслив, що розподіл коштів між областями здійснювався за об’єктивними критеріями пропорційно реальному навантаженню, а акцент фінансування в установах має робитись на спеціалістах, які безпосередньо виконують лабораторно-діагностичні і лікувально-профілактичні роботи. Цьому має сприяти індексація тарифів на послуги ветмедицини – відповідний наказ Мінагрополітики ближчим часом буде подано на погодження центральних органів виконавчої влади.

Крім того, Голова Держпродспоживслужби під час спілкування з трудовим колективом звернув увагу на те, що в поточному році територіальні органи Держпродспоживслужби в ході здійснення державного нагляду (контролю) продовжують проводити моніторингові дослідження харчової та нехарчової продукції за чотирма напрямками діяльності Держпродспоживслужби: дотримання законодавства про захист прав споживачів та ринковий нагляд; дотримання санітарного законодавства для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення; дотримання суб’єктами господарювання вимог щодо безпечності харчових продуктів та окремих показників якості; у сфері карантину рослин та заходів встановлення фітосанітарного стану об’єктів.

Володимир Лапа наголосив на ефективності і результативності таких програм моніторингу, а особливо в частині безпечності харчової продукції. При цьому він закликав представників Служби на місцях більш відповідально підходити до планування цих робіт та раціонального використання державних коштів, передбачених на такі цілі.

Крім того, Голова Держпродспоживслужби поставив завдання посилити роботу обласного управління Держпродспоживслужби в питаннях ідентифікації та реєстрації тварин, підвищення ефективності проведення лабораторних досліджень при діагностиці особливо небезпечних хвороб тварин, ефективності роботи з нагляду і контролю за діяльність дошкільних і шкільних закладів освіти та закладів відпочинку та оздоровлення дітей, а також необхідності посилення напрямку захисту прав споживачів.

«Ми бачимо серйозний потенціал у реалізації завдань Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області й переконані, що цей потенціал із новим керівником буде реалізований», - резюмував Володимир Лапа.

Учасники зустрічі обмінятися думками щодо актуальних питань роботи служби в ході безпосереднього спілкування.

 

версія для друку